Den som ska bygga en parkeringsanläggning idag ställs inför en mängd utmaningar, i form av markutnyttjande, integration med annan infrastruktur och, inte minst, anpassning till slutkundens behov. SvePark ordnade därför nyligen ett seminarium i Stockholm där några av SveParks medlemmar berättade om hur de arbetar och hur de löst olika problem.

-Det är många som står i begrepp att bygga nya parkeringsanläggningar nu, inte bara i storstäderna utan även i många mellanstora kommuner. Så intresset är stort för de praktiska frågor och även hur man hanterar processen i ett vidare perspektiv, säger Lena Karlsson, VD på SvePark.

Seminariet besöktes av inte mindre än 22 personer, från olika fastighetsbolag och kommuner runt om i Sverige.

En av föredragshållarna var Jenny Johansson från Veidekke, som under året färdigställt Stigbergsgaraget på Söder i Stockholm, i samarbete med Stockholm Parkering – ett projekt som nominerats till priset ”Årets bygge 2016”.

-Vi ville framför allt berätta om vårt fokus på de mjuka parametrarna och deras betydelse för ett framgångsrikt projekt, berättar Jenny Johansson.

-Bygg är en tuff bransch och det finns mycket att vinna på att sprida en annan mentalitet – som det goda exemplet!, fortsätter hon.

Stigbergsgaraget byggdes på kortare tid, under budget och utan någon arbetsskaderelatarad sjukfrånvaro över huvud taget. Ett gott exempel om något!

 

Matts Skeppstedt, marknads- och affärsutvecklare, Dukaten Parkering, Linköping

Vad jobbar du med?

-Just nu ligger fokus mycket på nya betalsystem, bland annat i form av olika typer av appar. Det handlar mycket om att bygga ihop olika system. I slutändan vill vi förstås underlätta för kunden.

Varför har du kommit till seminariet?

-Linköping exanderar och vi både håller på och planerar att bygga fler parkeringshus i staden.

Vad tyckte du om seminariet?

-Jätteintressant. Värdefullt att höra vad andra jobbar med – och att det i mycket är samma frågor som vi har på vår agenda.

Vad var bäst?

-Kanske allra intressantast var föredraget om samarbetet mellan Veidekke och Stockholms Parkering, att få höra om konkreta detaljer och att de varit så framgångsrika tidsmässigt och ekonomiskt.

Något du saknade?

-Nej, tror inte det, men jag tänker att det vore kul att åka runt och se hur andra jobbat, särskilt med mjukare värden som kundnytta, ljussättning, etc. Kommer att försöka göra det med en kollega framöver.

 

 

Helen Treslow, byggprojektledare, Varbergs Fastighets AB

Vad jobbar du med?

-Jag jobbar med byggen i stort i kommunen.

Varför har du kommit till seminariet?

– Ärligt talat är jag hitskickad av min chef för att öka vår utblick, lyssna hur andra gjort och knyta kontakter. En bra idé! Vi har byggt och står inför ytterligare ett parkeringshusbygge.

Vad tyckte du om seminariet?

-Spännande och höra hur andra gjort.

Vad var bäst?

-Att få höra om alla praktiska detaljer kring Veidekke/Stockholm Parkering-bygget. Och även att få kontakt med Umeå kommun som nyligen byggt parkeringshus nära järnvägen – precis som vi ska göra.

Något du saknade?

-Skulle i så fall vara att få ta del av ännu mer praktiska erfarenheter.